Pogled v preteklost kluba

Vasiljka ProsnikKaj lahko storimo, da bi bil svet, v katerem živimo, prijazen za vse, tudi za tiste, ki potrebujejo pomoč. Odprimo jim svoja srca in trdno se povežimo med seboj s prijateljskimi vezmi. V svetu pa poiščimo take ljudi, ki razmišljajo na podoben način. Tako smo si rekle življenjske sopotnice članov Rotary kluba Maribor, ko smo se jeseni 1999 odločile, da se pridružimo eni največjih ženskih organizacij na svetu International Inner Wheel, ki ima več kot 100 000 članic v več kot 100 deželah.

Začetki naše organizacije segajo v leto 1923, ko so se žene rotarijcev iz Manchestra v Angliji zbrale, da bi ustanovile svoj Rotary klub. Na drugem srečanju kluba v Manchestru 10. januarja 1924 so izbrale vodstvo z go. Oliver Golding na čelu in določile ime kluba INNER WHEEL ali po naše NOTRANJE KOLO. Tako velja 10. januar za svetovni Inner Wheel dan, dan, ko pomislimo na druge članice po svetu, ko se počutimo del velike skupnosti žena in ko naredimo kaj prijaznega v veselje drugim.

Nastajanju in oblikovanju našega kluba je botroval ljubljanski IW klub z gospo Joži Drese, ki nam je pomagala s konkretnimi nasveti in z materiali. Ob vseh stikih in srečanjih smo zaznale prijeten utrip delovanja tega kluba in prijateljsko ozračje.

Ustanavljanje kluba se je zaključilo jeseni 2000 s  slovesnostjo – chartrom, ki so mu prisostvovali številni gostje, med njimi najdražja gospa Ida Dubbeldam – de Klerk.

 

 

 Vasiljka Prosnik, ustanovna predsednica  IWC Maribor 2000/2001